Voor de meeste mensen is het bijhouden van statistieken niet de leukste bezigheid. Bij het onderhouden en optimaliseren van een website is het bijhouden van statistieken juist van essentieel belang. Wat kun je allemaal meten en wat heb je eraan?

 

Bezoekers op de website

Hoeveel bezoekers heeft je website? Dat klinkt logisch. Zonder bezoekers heb je niks aan een website. Als je weet hoeveel bezoekers er op jouw website komen kun je ook kijken waar eventueel verbeteringen vallen te behalen.

 

Paginaweergave

Op welke pagina’s komen de bezoekers, hoeveel pagina’s bekijken ze en waar haken ze af? Door bij te houden op welke pagina’s bezoekers komen en welke pagina’s het beste worden bekeken kan de website verder worden geoptimaliseerd om het resultaat nog meer te vergroten.

 

Bouncepercentage

Hoeveel bezoekers verlaten de website na één pagina? Dat geeft het bouncepercentage aan. Als het bouncepercentage te hoog is kan dit betekenen dat de pagina waar de bezoekers als eerste op komen niet interessant, relevant of aantrekkelijk genoeg is. Door deze pagina te verbeteren kan dit percentage afnemen waardoor je meer waardevolle bezoekers op jouw website krijgt en houdt.

 

Klikgedrag

Wat interesseren jouw bezoekers het meest? Bekijk de stroom van het verkeer. Naar welke pagina’s gaan bezoekers het vaakst, in welke volgorde bekijken ze de website en waar verlaten ze de website.

 

Advertenties

Wanneer je adverteert via bijvoorbeeld Adwords wil je natuurlijk weten of dit ook wat oplevert. Door in Analytics te kijken hoe bezoekers binnenkomen kun je kijken hoeveel verkeer rechtstreeks, via advertenties, via zoekmachines en via social media op jouw website komen. Zo kun je gericht adverteren en resultaten meten en vergelijken.

 

Analytics instellingen

Om analytics optimaal te kunnen gebruiken is het van belang dat deze goed is ingesteld. Bots kunnen de statistieken beïnvloeden waardoor het meten lastiger wordt. Door dit eruit te filteren behoud je goede statistieken. Laat daarom ook jouw analytics account goed instellen.